Friday, February 16, 2007

alat:firebug - žrtva: google calendar

Kada sam pre nekog vremena napisao programčić za besplatno slanje SMS poruka korišćenjem Google Calendar-ovog servisa za SMS notifikacije, mnogim ljudima se svidela ideja i hteli su da probaju kako radi program, ali kada su se ulogovali na svoj Google Calendar i pokušali da ga podese dočekalo ih je neprijatno iznenađenje. Srbije nije bilo u spisku podržanih zemalja.
U razgovoru sa Ivanom i još nekim ljudima zaključio sam da, verovatno zbog skorašnjeg raskida Srbije i Crne Gore ekipa koja održava Google Calendar baš tih dana razdvaja i podatke o zemljama iz bivše zajednice. Međutim, izgleda da im mnogo treba za jednu tako prostu operaciju :)

U međuvremenu sam, igravši se sa Firebug extenzijom za Firefox, došao na ideju da probam da prevarim GCalendar, da iako Srbije nema na spisku pokušam da je na silu ubacim i registrujem broj za slanje SMS poruka. Kolega sa posla mi je pomogao, ustupivši mi svoj nalog na kome nije imao registrovane SMS notifikacije.
Uspeli smo iz prve :)
Pokazalo se da i svemoćni google ponekad nešto zaboravi, tj. da su promenili podatke na serveru, ali da nisu update-ovali korisnički interface.

Za one koji žele da urade istu stvar sledi malo uputstvo:
  1. Instalirajte Firefox (ukoliko ga imate pređite na sledeći korak)
  2. Instalirajte Firebug add-on za Firefox
  3. Ulogujte se na svoj Google calendar i otvorite Settings->Notifications
  4. Aktivirajte firebug.
  5. U firebug-u kliknite na dugme Inspect i potom na listu zemalja koja se nalazi na otvorenoj Notifications stranici
    Time u firebug-u dobijate označen HTML kod tačne lokacije te liste (HTML select tag)
  6. U firebug-u u select tag-u pronađite bilo koju zemlju (npr. Andorra , ona je među prvima na spisku) i izmenite polje value. Umesto AD (Andorra) stavite RS (Republika Srbija) i pritisnite Enter.
    Time ste završili sa firebug-om.
  7. Sada u spisku zemalja na stranici odaberite Andoru, u polje za unos broja telefona unesite svoj broj telefona (+3816...) i kliknite na dugme Send verification code.
  8. Kada vam na telefon stigne SMS sa kodom ukucajte ga u polje Verification code i kliknite Finish setup.
Time je vaše hakovanje uspelo :)
Sad možete da koristite Google Calendar-ov servis za slanje SMS poruka.

Ukoliko želite da probate gore pomenuti programčić uputstvo možete naći ovde

1 comment:

derte said...

...možeš li mi pomoći sa Hrvatskom,ima je na spisku ali ne podržava mog operatera 095, Tele2 ,šta da naparavim,možeš li na mail,poz.Bruno brbasic@gmail.com