Sunday, December 24, 2006

Besplatan SMS!

Pre par meseci sam otkrio da google calendar ima opciju za besplatno slanje SMS notifikacija. Može se podesiti da šalje SMS kao podsetnik za događaj iz kalendara ili kao obaveštenje da vas je neko pozvao da prisustvujete nekom događaju.
Ova opcija me je baš obradovala, naročito kad sam video da među zemljama koje su podržane za slanje SMS poruka ima i Srbija.
Nešto posle ovog otkrića sam naleteo na google-calendar-data-api. Pomoću tog API-ja možete napisati aplikaciju za pristupanje google calendar-u. Za igranje sa događajima. Za dodavanje, brisanje, pregled i sl.
Čim sam video na ovaj api, sinula mi je ideja da možda mogu napisati aplikaciju koja će, koristeći isti i gore pomenutu opciju google calendara da služi za besplatno slanje SMSova. I posle malo eksperimentisanja uspeo sam (u nekoj meri) u tome.
Aplikaciju možete preuzeti ovde.
Da biste je mogli koristiti potrebno je da uradite par stvari.
Za slanje poruka potrebno je da imate GMail nalog i kreiran google calendar.
Da biste mogli da primate poruke, potrebno je u podešavanjima google calendar-a da ostavite vaš broj telefona i otkačite opciju za slanje SMS notifikacije za "New invitations".
Što se tiče broja poruka koje mogu da se prime, google ga je ograničio na max 20 dnevno, odnosno 150 mesečno po jednom nalogu. Možete poslati beskonačno mnogo poruka.
Format poruke je malo problematičan, jer ne može iz aplikacije da se utiče na njega. Pošto google šalje poruku ona je oblika: "Damjan Tomic invites you to: TEKST VASE PORUKE @vreme i datum" (ako sa mog naloga nekom šaljem), što znači da ne može svih 160 karaktera da se iskoristi za tekst poruke. Veličina zavisi od duzine imena i prezimena onoga ko šalje poruku. Ja sam stavio da default veličina poruke bude 60 karaktera, ali to svako može promeniti u aplikaciji u zavisnosti od dužine imena i prezimena. Ukoliko je poruka koju želite poslati veća od pomenute dužine, program će je izdeliti na više manjih poruka.
Aplikacija je trenutno u verziji 1.0 :) tako da nema neke od realno potrebnih opcija, kao što su snimanje podešavanja ili spiska kontakata. To će nadam se uskoro biti ubačeno.

Aplikacija je pisana u javi. Potrebno je da imate jre 5.0 na vašem računaru. Ukoliko nemate, možete je skinuti odavde

Source će uskoro biti postavljen na http://gnu.fon.bg.ac.yu/subversion/ pa će svako ko želi moći da se igra sa ovim.

Očekujem komentare sa utiscima i novim predlozima.

7 comments:

Zidane said...

Bacenzi delimicno sam testirao tvoj programcic i sa posla nisam uspeo ni da se logujem jer zahteva da port 443 bude otvoren. Druga stvar koju sam primetio je da i dalje postoji problem sa biranjem Srbije u podesavanjima u okviru kontakata u GCalendar-u. Ako mozes samo malo detaljnije da kazes sta si tacno uradio da dobijes Serbia u onom problematicnom combo-u... baca Rulez!!!!

Damjan said...

Hmm.. pa 443 bi trebalo da bude stalno otvoren, kao i 80, sem ako nemas nekog paranoicnog admina na poslu :)
Sto se tice biranja Srbije.. ne znam sta da ti kazem. Nisam uspeo da "ulovim" pravilo po kome neko ima Srbiju, a neko ne.
Mom burazeru sam pre par dana namestio da prima SMSove, kod njega ima Srbije. Moja devojka je ranije to namestila i sada ima Srbiju. Ja npr. sam ranije namestio da primam SMSove, al sad ne vidim Srbiju, iako mi i dalje radi sve ok.
Ne znam stvarno zasto neki imaju a neki ne.
Pretpostavljam da je mozda problem sto Srbija i Crna Gora ne postoji vise, pa su je sa nekih servera izbacili a sa nekih nisu..(verovatno imaju neku farmu servera).. Nemam drugo objasnjenje.

Anonymous said...

Дамјане друже,

Одлично пишеш, читао сам сад ове твоје чланке и само могу да кажем лијепо и занимљиво пишеш. Одличан ти је блог!

Поздрав!

Damjan said...

@Раде
Хвала друже, да имам мало више времена било би још занимљивих ствари..

Inače, okačio sam source na http://gnu.fon.bg.ac.yu/svn/users/tomdam
pa ako nekog zanima neka baci pogled.

Anonymous said...

Cim si na gnu.fon onda smo verovatno kolege.
Nisam uspeo da skinem source u javi pa te molim da mi posaljes na mail netdostava@hotmail.com
Pozdrav i svaka pohvala

Ivan said...

E svaka čast za ideju. Progy savršeno radi na Ubuntu 7.10 i stvarno je koristan. Voleo bih da imam source, ali link koji si dao ne radi (bar kod mene), pa te molim da pošalješ source na wannjanjic@gmail.com. Unapred hvala ;)

Damjan said...

Source mozete skinuti sa http://www.damjantomic.net/projects/freesms/gcalsmssender_java.zip

Molim, i drugi put :)
Pozdrav,
Damjan.