Wednesday, June 07, 2006

google - web office

Google nastavlja svoj put unapred.
Nova stvarčica iz njihove kuhinje se nalazi na http://spreadsheets.google.com/ . Ne znam da li su se do sada palile crvene alarmne lampe u Redmondu, ali mi se čini da je sad krajnje vreme za to. Kupovinom writely-a i izbacivanjem nove gore pomenute usluge MS dobija žestoku konkurenciju za svoja dva najbolja programa.




Realno, mogućnosti pomenutih googleovih web usluga teško da mogu da dostignu Word i Excel u nekim zahtevnijim radnjama, ali mislim da će bar 80% korisnika biti potpuno zadovoljno njima. Ja hoću :)
Jedva čekam da vidim šta će biti odgovor ekipe iz Redmonda, mada mi se čini da neće uspeti da odgovore na ovo. Bar ne sa ovoliko različitom filozofijom od one koju fura google. MS, kao tipična kapitalistička firma, ako želi da vlada i u narednih 20 godina, mora polako da menja strategiju. Da se što više otvori. To je, čini mi se, neminovnost.
Postali su jako tromi. Poput svake velike organizacije. Nisu spremni na promene koje se dešavaju mnooogo brzo.
Već 5 godina nisu izbacili novu verziju Internet Explorer-a!!! Sve se svodi na krpljenje postojećih stvari.

6 comments:

Nikolan said...

Damjane, mozda je to samo zatisje pred buru, sto se tice MS-a. Kako god, na nemidobro.blogspot.com sam pomenuo novi open source projekat iz Sun-a pod nazivom OpenOffice.org 2

Filip Popović said...

Jedva cekam da mi stigne invitation! Cini mi se da je web neprihvatljivo resenje za poslovnu primenu kad su u pitanju office-like aplikacije.

Filip Popović said...

Zaboravio sam, evo jos nekih projekata na tu temu:
http://www.numsum.com
http://www.kiko.com

Damjan said...

Realno, od ove priče obični korisnici mogu da imaju dosta koristi. Ne samo zato što je ovo besplatno, jer besplatnih rešenja ima dosta, već zbog dostupnosti svega iz 1 programa. Dovoljan je samo browser i to je to.
Problem je u tome što se ljudi boje da probaju nove stvari, a boje se zato što ne znaju dovoljno ni postojeće.
Cela ova web 2.0 priča je dobra stvar, jer čovek stvarno može da se opusti i da za bar 60% svakodnevnih potreba koristi samo 1 program (web browser).

aurelije@gmail.com said...

I tako će na kraju balade računari imati samo RAM memoriju, neki mali procesor, a sve će se raditi i čuvati na mreži. I ciklus od mainfraime ralčunara i terminala će ponovo krenuti.

A MS se već otvorio :) Astala Vista beta 2 free download: http://www.microsoft.com/windowsvista/getready/default.mspx

Damjan said...

... a onda će opet posle par godina da smisle nešto novo, i da ukapiraju da u stvari nije dobro držati sve na mreži... i da je bolje "to novo" i naravno nateraće nas da kupujemo "to novo" ... i onda tako u krug do večnosti...