Sunday, December 24, 2006

Besplatan SMS!

Pre par meseci sam otkrio da google calendar ima opciju za besplatno slanje SMS notifikacija. Može se podesiti da šalje SMS kao podsetnik za događaj iz kalendara ili kao obaveštenje da vas je neko pozvao da prisustvujete nekom događaju.
Ova opcija me je baš obradovala, naročito kad sam video da među zemljama koje su podržane za slanje SMS poruka ima i Srbija.
Nešto posle ovog otkrića sam naleteo na google-calendar-data-api. Pomoću tog API-ja možete napisati aplikaciju za pristupanje google calendar-u. Za igranje sa događajima. Za dodavanje, brisanje, pregled i sl.
Čim sam video na ovaj api, sinula mi je ideja da možda mogu napisati aplikaciju koja će, koristeći isti i gore pomenutu opciju google calendara da služi za besplatno slanje SMSova. I posle malo eksperimentisanja uspeo sam (u nekoj meri) u tome.
Aplikaciju možete preuzeti ovde.
Da biste je mogli koristiti potrebno je da uradite par stvari.
Za slanje poruka potrebno je da imate GMail nalog i kreiran google calendar.
Da biste mogli da primate poruke, potrebno je u podešavanjima google calendar-a da ostavite vaš broj telefona i otkačite opciju za slanje SMS notifikacije za "New invitations".
Što se tiče broja poruka koje mogu da se prime, google ga je ograničio na max 20 dnevno, odnosno 150 mesečno po jednom nalogu. Možete poslati beskonačno mnogo poruka.
Format poruke je malo problematičan, jer ne može iz aplikacije da se utiče na njega. Pošto google šalje poruku ona je oblika: "Damjan Tomic invites you to: TEKST VASE PORUKE @vreme i datum" (ako sa mog naloga nekom šaljem), što znači da ne može svih 160 karaktera da se iskoristi za tekst poruke. Veličina zavisi od duzine imena i prezimena onoga ko šalje poruku. Ja sam stavio da default veličina poruke bude 60 karaktera, ali to svako može promeniti u aplikaciji u zavisnosti od dužine imena i prezimena. Ukoliko je poruka koju želite poslati veća od pomenute dužine, program će je izdeliti na više manjih poruka.
Aplikacija je trenutno u verziji 1.0 :) tako da nema neke od realno potrebnih opcija, kao što su snimanje podešavanja ili spiska kontakata. To će nadam se uskoro biti ubačeno.

Aplikacija je pisana u javi. Potrebno je da imate jre 5.0 na vašem računaru. Ukoliko nemate, možete je skinuti odavde

Source će uskoro biti postavljen na http://gnu.fon.bg.ac.yu/subversion/ pa će svako ko želi moći da se igra sa ovim.

Očekujem komentare sa utiscima i novim predlozima.